Född fri, skattade till döds

Tänk, när man föds har man ingen aning om att man bor i landet med världens högsta skatter. Men så växer man upp, hör kanske mamma och pappa ibland diskutera hur man ska få pengarna att räcka till men fortfarande tänker man väl kanske inte så mycket på detta.
Och så en dag är man så gammal så man tjänar egna pengar och så börjar skatten dras... Men inte nog med det, redan innan dess har man varit med och betalat moms och massa andra skatter.
Men som sagt, när skatten börjar dras blir det mer uppenbart att det faktiskt är någon som sitter och håvar in stora delar av det som man själv sliter ihop.
En gång om året blir detta extra tydligt - då man deklararerar. Men har någon överhuvudtaget koll på sin skatt fullt ut? Skatteverket uppmanar alla att sms-deklarera eller göra det via nätet. Det ska gå fort, vips så har man godkänt fjolårets in- och utkomster.
Men ska det verkligen gå så fort? är det inte lämpligt att minst en gång om året ordentligt se igenom sin ekonomi och faktiskt sätta sig in i hur mycket man betalar till staten? Känns faktiskt som den här kampanjen att det ska gå så fort och enkelt som möjligt är sponsrad av vänstern. För de vill ju inte att man ska förstå hur mycket man betalar i skatt.
Och ändå är inte det som redovisas på deklarationen hela sanningen för du får ju också skatta för allt annat du gör - främst via momsen men även för annat.
Och där kommer den tidigare av mig så hyllade Borg in. För nu ska han utreda om det går att höja skatten på bensin... Till viss del kan jag förstå honom för vi har miljöproblem och vi måste göra något åt det. Men är det verkligen rätt och riktigt att suga ut ännu mer från människor?
Nej, ska man höja bensinskatten så ska det till rejält sänkta skatter på annat håll - visst punktmarkera bilkörandet som en miljöbov, men gör det inte omöjligt för människor att existera och klara sig på sitt eget förvärv.
Fler och höjda skatter slår undan benen för människor som redan ligger på gränsen. Då räcker det inte med 500 spänn i jobbavdrag!

Comments