Omtalad

Så kunde jag nyss se att den ökända politikerbloggen(.se) har nämnt mig och den motion jag skrev till Stockholms förbundsstämma - om kollektivavtal.

Den bifölls ju på Stockholmsstämman och kommer därför att behandlas vid moderaternas partistämma i höst. Det är bra tycker jag, partiet behöver en sund och klok diskussion om den "fria" avtalsrörelsen på arbetsmarknaden. Såsom läget är idag är det inte alls förhandlingar på lika villkor och de lagar som finns efterlevs knappast. Så jag välkomnar diskussionen!

Inlägget på politikerbloggen hittar du här:
http://www.politikerbloggen.se/2007/05/24/3220/

Comments

All Blog Spots said…
nice blog
Anonymous said…
Kan en företagare som vill ha kollektivavtal konkurrera på lika villkor med en som inte vill ha kollektivavtal? Ser du ingen risk med sänkta löner och social dumpning?
Helenatycker said…
Det är inte alls det jag vill - att det ska bli sänkta löne och social dumpning. Facket har ju fortfarande möjlighet att sätta press på företag som har för dåliga anställningsvillkor och för låga löner - men det är ju när man ger sig på företag där både anställda och företagaren är nöjda med rådande ordning. Det är då det blir så brutalt uppenbart att det inte handlar oma tt göra det bättre för de anställda utan om att få mer makt över företagen.
I de fallen (som med den beryktade salladsbaren i Göteborg) så måste någon stå upp för företagarens rätt att välja om man vill ha kollektivavtal eller inte. Den rätten finns enligt lag idag, men fungerar inte i praktiken när en liten företagare ställs mot tjugotalet fackrepresentanter som försöker hindra människor att nyttja företagets verksamhet.
Anonymous said…
Ja och då konkurrerar salladsbaren genom att inte betala sjuklön och ej heller semesterersättning. Det är väl inte särskilt hyggligt mot företagarkollegor som vill ha kollektivavtal. Ej heller konkurrens på lika villkor. Det är det ju däremot om alla har kollektivavtal. Säg den anställd som säger emot chefen i ett fall som salladsbaren. Då är det ut på gatan direkt. Så fungerar det i verkliga livet och därför har vi kollektivavtal, även om inte heller dessa fungerar till 100 procent.
Helenatycker said…
Det är bara kul med debatt om man håller sig till sanningen - annars spelar det ju ingen roll...

Semester, semesterersättning och sjuklön regleras enligt lag om inte genom kollektivavtal så ditt resonemang faller.

Härmed avslutar jag debatten i denna tråd.

MVH
blogginnehavaren