Reservation mot medborgarskapsbeslut

På Moderaternas stämma i helgen så röstade stämman för att ett medborgarskap ska kunna återkallas om det utges på felaktiga grunder. Det var en lång och intressant debatt inför beslutet där framförallt många duktiga MUF-are, med Niklas Wykman i spetsen, kämpade för att beslutet inte skulle gå igenom.

Då stämmans beslut blev som det blev så skrev Stockholms ytterstadsborgarråd Joakim Larsson tillsammans med MUFs förbundsordförande Niklas Wykman en reservation mot detta. Den följer nedan:

"Vi reserverar oss mot stämmans beslut att medborgarskap som har erhållits på felaktiga grunder ska kunna återkallas.

Medborgarskapet ska vara universellt. Att göra skillnad på dem som av en händelse råkat födas till svenska medborgare och dem som förvärvat medborgarskap senare i livet innebär i praktiken att två olika sorters medborgarskap införs.

Återkallande av medborgarskap som erhållits på felaktiga grunder utgör ett brott mot grundläggande rättsstatliga principer och för med sig betydande gränsdragningsproblem. Det är inte rimligt att individen ska bära konsekvenserna av ett felaktigt fattat myndighetsbeslut. Det är inte heller självklart hur lång tid eller hur många generationer bakåt principen om återkallande ska tillämpas.

Ska Moderaterna med trovärdighet kunna möta de människor som nyligen blivit svenska medborgare krävs det att vårt parti har en politik som de kan känna sig trygga med. Ett latent hot om att de utifrån ospecificerade principer ska fråntas sina medborgarskap främjar inte Moderaternas möjligheter att vinna förtroende hos nyblivna svenska medborgare."

Comments