Så bygger man hus Carin

Med anledning av presentationen av vårt valmanifest undrar Carin Jämtin i en presskommentar varför Sten Nordin inte i valmanifestet förklarar hur man bygger både hyresrätter och bostadsrätter ("Sten Nordin säger att han vill bygga både bostads- och hyresrätter, men inget om hur."). Jag tänkte därför ta tillfället i akt att förklara byggprocessen för att klara ut detta.

Först av allt så måste det finns en bit mark och någon som vill bygga något. Den som vill bygga kallar vi för byggherre, men en byggherre kan lika gärna vara en kvinna. Byggherren pratar med den som äger marken och berättar om sin idé om ett hus. Om det är staden som äger marken behöver byggherren en markanvisning, ett slags avtal om att byggherren får ensamrätt att föreslå ett bygge på platsen. Ibland köps marken i stället.

Byggherren pratar med en arkitekt som ritar ett förslag på hur huset kan se ut. Om staden redan bestämt vad som kan byggas på platsen och förslaget stämmer överens med det, ja då kan byggherren söka ett bygglov. Om förslaget inte stämmer med stadens idé, eller om det inte finns en sådan tanke för platsen, måste byggherren be staden göra en detaljplan. Då frågar staden alla runtomkring vad de tycker om byggherrens idé. Det kan ta lite tid, men oftast blir man överens om vad som är bra på platsen. När byggherren fått sin detaljplan, då kan han eller hon be om ett bygglov.

Bygglovet säger vad staden och byggherren kommit överens om kan byggas på platsen. När byggherren ska börja bygga tar han eller hon dit en massa olika maskiner och börjar gräva för att lägga en grund så att huset står stabilt. Ibland måste man spränga, ibland måste man påla, men det viktiga är att grunden ligger ordenligt. När byggherren fått grunden klar så börjar byggjobbarna sätta dit väggar. De kan spikas ihop på plats eller komma färdiga från en fabrik.

Om huset ska ha flera våningar behövs trappor och flera bjälklag. Ofta används stora kranar för att lyfta upp allt material. När byggherren fått dit taket och satt in fönster i väggarna så kan de börja inreda. Det dras rör för vatten och ledningar för elektricitet, golv läggs och väggar tapetseras. När alla är klara med alla arbeten så kan människorna flytta in i sina nya hem.

Så byggs både bostadsrätter och hyresrätter.

På Sten Nordins blogg skriver han mer om Moderaterna i Stockholm stads valmanifest "Ett tryggt Stockholm där människor kan växa av egen kraft"

Comments

Calle Fridén said…
Bygg då. Ert problem är ju att ni förlitar er på att "marknaden" ska lösa det, och att boende är en marknadsfråga.
Nå, det är fel. Ungar kommer flytta hemifrån oavsett det är usla tider eller inte, och det är hyfsat cyniskt att indirekt tvinga dem att skuldsätta sig över öronen - vid en ålder då vi själva glada och oansvariga for världen runt.