Om företag, facket och vem som ska bestämma.

Idag ska Moderaterna diskutera den framtida arbetsmarknaden. Vid förra partistämman hade jag skrivit en motion om den negativa föreningsfriheten och det faktum att fackliga organisationer - med dagens lagstiftning - kan styra hur små, enskilda företag ska anställa. Facket kräver kollektivavtal och deras metoder för att få företag att teckna dessa kan i vissa fall liknas vid ockupationer och trakasserier. Att ställa företag i blockad, kanske en mindre restaurang vars ekonomi vilar på att varje lunchgäst enligt kalkyl verkligen dyker upp kan vara förödande för företagaren och dennes anställda. Om det står tio fackrepresentanter utanför ingången som försöker förhindra gästen att beträda restaurangen kan detta få till följd att många inte dyker upp. Efter dagar eller veckor av blockad är inte följden ovanlig - företagaren känner sig nödgad att skriva på kollektivavtalen och facket slutar upp att mota bort restaurangens gäster...

Kollektivavtalsmåste kanske inte är ett problem för de riktigt stora företagen, för dem kanske det snarare underlättar att bara få förhandla med facket istället för att ha enskilda förhandlingar med samtliga anställda. Men för små och medelstora företag kan kollektivavtal vara ett sätt att anställa, medan andra väljer en annan metod. Den andra metoden kan i många fall handla om frivilligt ingångna avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren, Det är en märklig tanke att ett frivilligt ingånget avtal ska sluta att gälla bara för att en annan organisation gör en påhälsning med andra krav. Men det är ändå så förhållandena kan te sig på den svenska arbetsmarknaden.

Observera att jag inte har något principiellt emot facket. Jag har själv varit både medlem i ett fackförbund och suttit i en lokal klubbstyrelse då jag verkade på ett företag där fackets stöd var nödvändigt. Det var ett relativt stort företag där vissa var medlemmar i facket och andra inte. Avgörande här är frivilligheten. Det finns både arbetsgivare och arbetstagare som anser att man kan ingå avtal utan tredje parts åsikter, pålagor och påtryckningar.

Vi moderater tar varje tillfälle i akt att påminna om att utanförskap måste brytas och att jobb är en av de absolut viktigaste lösningarna. Då måste vi också ta ansvar och verka för ett klimat där även små- och medelstora företag ges rimliga villkor och där det blir lätt att anställa utifrån det enskilda företagets villkor.

Idag är jag inte ombud på partistämman så jag har inte möjlighet att delta i dessa diskussioner från talarstolen. Jag vet att det finns många andra som kommer driva en frihetlig inriktning på diskussionen och jag hoppas att den här stämman är mogen att luckra upp vissa regler och åsikter som sätter system och tvång över frihetligt ingånga avtal mellan fria individer.

Comments