Turordningsregler och anställningstrygghet är inte samma sak

Turordningsregler och anställningstrygghet är två helt skilda ting. Turordningsreglerna måste bort medan en stark och säker anställningstrygghet ska råda. Blir lite lite orolig när riktigt duktiga politiker försöker blanda ihop begreppen...

Man ska inte kunna sparka människor hur som helst. En stark och rättvis anställningstrygghet krävs till exempel för att man ska våga vara tuff i löneförhandlingar med chefen utan att behöva vara rädd för att mista jobbet. Däremot ska företagen själva kunna avgöra vilka anställda man behöver utifrån företagets behov. Vilka kompetenser krävs för att företaget ska kunna utvecklas?

Turordningsregler hämmar rörligheten på arbetsmarknaden och passade kanske för tiotals års sen då man i många fall stannade hos en och samma arbetsgivare under hela sitt yrkesverksamma liv. Idag fungerar det inte så - arbetskraften är rörlig men vi skulle kunna skapa en ännu bättre dynamik och arbetsrätten vore anpassad till 2010, inte till 1910.

Jag har ofta hört Fredrik Reinfeldt tala om hur Sverige måste hitta de "nya jobben". Ett sätt för nya jobb är att sänka trösklarna för att komma in. Och skapa möjligheter för både arbetsgivare och arbetstagare till ökad rörlighet i båda riktningarna.

Mer därtill of course men jag får återkomma.

Comments