Konstigt från Skolverket om friskolor

Idag har jag läst om en rapport från Skolverket där man på fullt allvar menar att friskolorna har hjälpt till att göra så att barn med likartad bakgrund går på samma skola.
Vilka dumheter.
Jag håller med om en del när det gäller problem med segregation och jag håller definitivt med om att kunskapsintagandet i skolan har rasat i takt med att lärarens roll har blivit allt mer tillbakadragen - men att friskolorna skulle vara orsak till att vissa elever tvingas till vissa skolor är bara snack.
Innan det fanns friskolor och ett fritt skolval så var man endast hänvisad till den skola man bodde närmast. Man kunde inte själv påverka vart man ville studera eftersom man inte hade någon valfrihet.
Men nu, tack vare valfrihet och friskolor så är det elever som tillsammans med sina föräldrar väljer var deras barn ska studera. Den möjligheten tillkommer samtliga elever och den fanns inte tidigare.
Snarare så att det förr var några få förunnat att kunna välja privatskolor utöver den kommunala skolan som man bodde närmast. Nu med fritt skolval tar man med sig sin peng och söker sig till den skola man vill.
Utmaningen ligger snarare i att förklara och uppmuntra fler att välja skola aktivt och att inte bara automatiskt gå till den som man bor närmast. När eleverna gör ett aktivt val så ökar det också kraven på alla skolor att bli bättre för att locka till sig elever.
Friskolor skapar rörlighet till skillnad mot tidigare då man i det cementerade systemet fick ta det som erbjöds. Så är det inte idag.

Comments