Detaljstyrning v/s mångfald och kvalitet

Det kanske mest spännande avsnittet på det här konventet handlar om kommunpolitisk förnyelse. Här pratar sig arbetsgrupperna varma för kvalitet, framtidsutsikter och goda exempel. Gott så.
Problemet är att man med ena handen talar om de olika kommunernas goda exempel och individuella lösningar och sen med den andra säger man att vi, moderaterna som parti (eller vilka menades?) ska vara där i den kommunala vardagens välfärdsskapande. Det går inte ihop - man kan inte lyfta fram kommunalt självstyre och samtidigt komma med pekpinnar och anvisningar lika för alla. Det kan inte vara ett visionärt partis uppgift att på framtidkonvent tala om till exempel barngruppers storlek och 40-timmars förskolevecka.

Nu sitter jag här och hoppas på goda inlägg från moderater som vill lyfta fram mångfalden och de olika lösningarnas konst. Allt med fokus på barnens bästa, äldre bästa osv...

Bort från politisk detaljstyrning och istället med fokus på till exempel varje förskolas utrymme att skapa egna individuella lösningar som passar just där för de barnen och den förskolan.

När jag hör dem som förespråkar arbetsgruppens skrivningar om begränsade barngrupper så hör jag i nästa mening saker som att moderaterna måste bli ett större parti, vinna nästa val etc. Men då undrar jag om det inte är viktigare att verka för människors bästa och sen får partiet växa med det, om det nu är så att det är vad väljarna vill ha. Vi kan inte utforma vår politik efter att vinna så många röster som möjligt. Vi måste utforma en så bra politik att människor väljer att rösta på oss.

Hittills har jag hört kloka synpunkter från Gunnar Oom och Kristina Alvendal. Vi moderater måste självklart diskutera kvalitet ur ett flertal aspekter, men vi ska inte detaljstyra bara för att det känns röstvinnande.

Comments