Om kvalitet i välfärden

Vidare från idag här på framtidskonventet.
Jag är glad och stolt att vi moderater tar ansvar och diskuterar på djupet om hur äldre människor har det inom äldrevården. Och om hur vi har ett ansvar och en viktig uppgift att arbeta med att göra tillvaron mer dräglig och rik för våra äldre medborgare. Så länge det finns berättelser ur verkligheten som vittnar om gamla människor som far illa så har vi inte lyckats.
Jag sitter inte inne med färdiga lösningar men är säker på att mycket finns att hämta hos de personer här som idag diskuterar kvaliteten i välfärden.
Och jag är säker på att vi kan hitta konkreta saker som måste göras utan att för den skull detaljstyra kommunernas arbete. En viktig utmaning ligger i att hitta verkningsfulla sätt att uppgradera värdet av att arbeta inom äldreomsorgen. Kompetensutveckling, karriärmöjligheter och prestationsbaserade löner är några verktyg men det finns många fler.
Jag har funderat över en så enkel sak som den fysiska arbetsmiljön på våra äldreboenden och nu menar jag inte de tekniska hjälpmedel mm som behövs för att utföra arbetet utan möbler, väggar och golv. Varför är det så att äldreboenden oftast är fulla av möbler som var omoderna redan på 70-talet? Att rummen har tapeter på väggarna och färger på golv som nog aldrig har tilltalat någon? Varför kan man inte arbeta med att göra de fysiska miljöerna mer intressanta på äldreboenden istället för att stirra sig blinda på att möbler mm ska hålla i trettio år? Institutionsmöbler v/s IKEA, vilket känns mest lockande?
En mysigare miljö skulle vara till gagn för både de äldre och dem som arbetar. Här finns det en hel del att göra som inte verkar så himla svårt och som inte kräver beslut på stämmor och annat...
Ta förskolor som exempel, den förskola där mitt barn går så pyntar man, köper roliga möbler, målar, syr och hänger upp gardiner, sätter upp tavlor, ställer växter i fönstren, lägger färglada mattor på golven - allt detta för att skapa en mysig miljö för barn och vuxna. Här är det bara att ta efter!

Comments