Jobbtorg och mottagandetorg


Åter till Framtidskonventet där avsnittet Fler vägar in just avhandlas. Huvudarbetsgruppen för detta har letts av Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson. Kristersson har på ett föredömligt sett utvecklat och infört jobbtorg i Stockholm. Jobbtorg samlar insatser som krävs för att hjälpa människor tillbaka till egenförsörjning (jobb/utbildning).
Nu vill arbetsgruppen införa ett "mottagandetorg" där Arbetsförmedling, Migrationsverk, Försäkringskassa, Skatteverk, kommun och flyktinghälsa samordnas för att på ett klokt sätt arbeta med att hjälpa hitkommande människor in i det svenska samhället.
Vi kan redan se hur jobbtorgen hjälper människor tillbaka till samhällets gemenskap från utanförskap och ekonomiska svårigheter. Det vore gott om "mottagandetorgen" kan ha samma fina effekt på det utanförskapet som råder för många människor som flytt/invandrat till Sverige och som per automatik hamnar utanför på grund av snåriga regler (som tex att man inte får ta ett arbete och försörja sig själv medan man väntar på uppehållstillstånd utan tvingas leva på bidrag).

Comments