Om allmännyttan och upprustning

Såg just ett nyhetsinslag på Rapport om allmännyttan där bilden var att allmännyttan tjänar massor av pengar samtidigt som man satsar för lite på underhåll.
Det som inte nämndes i inslaget var att Stockholms stad nu investerar mer än någonsin i underhåll av bostäderna i allmännyttan, inte minst i ytterstadens miljonprogramsområden.

Så här skrev borgarråden Joakim Larsson och Kristina Alvendal på Dagens Industris debattsida igår:
"I december presenterade gruppledarna i stadshusalliansen ett stimulanspaket för Stockholm på 20 miljarder kronor. Merparten investeras i bostadsbyggande och förvaltning. Stadens fastigheter i miljonprogramsområdena kring ytterstaden prioriteras. Till exempel kommer Svenska Bostäder 2009–2018 att utöka sina underhållskostnader från 5,7 miljarder till 7,1 miljarder kronor. Investeringarna för ombyggnad utökas från 6,15 miljarder till 9,07 miljarder kronor."

Detta är fakta som man valde att inte presentera i ovan nämnda nyhetsinslag, men visst jag håller med en del. Det är inte rätt att människor ska betala en massa pengar i hyra och sen inte få det underhåll som ingår. Här finns en flerårig politisk skuld till allmännyttan, som nu, äntligen börjar att betalas tillbaka av den borgerliga alliansen i Stockholm.

Comments