Nu granskas de som granskas

Intressant initiativ av Stockholms handelskammare idag som anmäler Uppdrag Granskning till Granskningsnämnden. Ska bli spännande att se vad som händer med denna anmälan. Återkommer om det. Se pressmeddelande från Handelskammaren nedan:

SVT:s Uppdrag gransknings program om Förbifart Stockholm var ensidigt och partiskt och lyfte nästan uteslutande fram argument mot vägen. I princip läts motståndarna till projektet tala till punkt medan de kända förespråkarna klipptes så att det de sa i programmet inte motsvaras av deras verkliga åsikter. I det stora hela hade programmet karaktär av en ensidig behandling av ämnet Förbifart Stockholm, något som inte är förenligt med SVT:s uppdrag och tillstånd.

Stockholms Handelskammare har därför anmält SVT:s program, Uppdrag granskning, den 22 oktober 2008 kl. 20.00 till Granskningsnämnden för radio och TV. Granskningsnämnden bör ta ställning till om det är förenligt med SVT:s regler att på ett så ensidigt sätt belysa ett ämne.

- Att granska stora och viktiga projekt som kostar skattebetalarna flera miljarder kronor är en viktig uppgift för all media. Men Ãä viktigare är att detta gÃös på ett sakligt och objektivt sätt. Förbifart Stockholm är ett av regionens mest debatterade projekt. Det finns ingen undanflykt för den som säger att det skulle vara svårt att belysa alla sidor av projektet. SVT:s granskning var helt enkelt inte komplett - utan utelämnade viktiga fakta och argument.

Det säger Peter Egardt, VD för Stockholms Handelskammare, med anledning av anmälan.

- Detta är kampanjjournalistik frn den statliga televisionen. Det är oacceptabelt. Vi som jobbar dagligen med dessa frågor veta att många av dem som fick komma till tals i programmet har ftt sina åsikter klippta till något de egentligen inte tycker. Nyanser klipps regelmässigt bort. Att statliga Vägverket känner sig tvingat att lägga ut hela den oklippta intervjun med sin generaldirektör är en nog så tydlig markering av den myndighet som har ansvar för frågan. Personligen litar jag betydligt mer på Vägverkets kunskap om Förbifart Stockholm än på SVT:s, säger Anna Wersäll, chef för Regional Näringspolitik med anledning av anmälan.

Mer information: Andreas Krohn, Informationschef Stockholms Handelskammare, 070-3513222.

Comments